Get Adobe Flash player

Kutyás frisbee


A városi kutyák számára eléggé korlátozottak a lehetőségek mozgásigényük kielégítésére.

Ha kutyánk számára szeretnénk megadni minden szempontból a legjobb életet, mindenképpen gondoskodnunk kell számára megfelelő mozgásról, tevékenységről. Ennek számtalan módja van, sok kutyaiskolán találhatunk lehetőséget a sportolásra.

frisbee-D/A
Azok számára is, akik nem tehetik meg, hogy szervezett foglalkozásokra járjanak, kiváló lehetőséget kínál az egyik legújabb sport, a kutyás frisbee.
Első hallásra talán furcsa, hogy a műanyag korong dobálását sportnak nevezzük, ám a következőkben láthatjuk, amellett, hogy kiváló szabadidőtöltés és játék, még igazi versenysportként is űzhetjük a frisbee-t.
A kutyák alapvető tulajdonsága az apportkészség, vagyis a legtöbb kutya kifulladásig képes a gazdi által eldobott labdát, vagy bármiféle tárgyat újra és újra visszahozni. Ez a tulajdonság alapozza meg, hogy a frisbee ilyen kiváló játéklehetőséget nyújt kutyáinknak.

A játék a tengerentúlról érkezett hazánkba, ahol 1974 óta rendeznek világbajnokságot is, de számtalan kutya számára ez a hétköznapok mozgásának legjobb lehetősége.
A frisbee egyik nagy előnye, hogy tulajdonképpen nem kell hozzá semmi, csak egy jó kedvű, mozgékony kutya, és néhány kutyák számára gyártott korong. Ez azért fontos, mert a kutyás korong olyan anyagból készül, ami nem törik, és nem okoz sérülést a kutyának.     dogfrisbee

A frisbee-t bárhol gyakorolhatjuk, ahol elég hely áll rendelkezésre a dobáshoz. A játék lényege, hogy a kutya még a levegőben elkapja a korongot, és igyekezzen vele vissza a gazdához. A legtöbb kutya a maga örömére hamarosan rájön, hogy még izgalmasabb a dolog, ha felugrik, és a levegőből halássza le a frisbee-t, ezért aztán akrobatikus produkciókat is bemutatnak. A játék így kiválóan alkalmas a napi mozgás mellett szervezett sportolásra is, mivel folyamatos edzést, erőnlétben tartást, illetve önfejlesztést igényel, hiszen a gyakorlatok bemutatása az ember számára is aktív sportteljesítmény. A sportot magas szinten művelők valóságos zsonglőrmutatványokat mutatnak be.

Több nagy világszervezet működik, melyeknek szabályai némileg eltérnek, azonban lényegében hasonlóak. A sportnak több változata ismert, ebből hazánkban először kétféle módozatot vezettünk be.

Az úgynevezett távolsági verseny egy 45-50 m hosszú pályán zajlik, amely különböző pontértékű sávokra van bontva. A legtávolabbi sáv a legmagasabb pontértékű. A játékban
egy perc áll rendelkezésre, ez alatt az idő alatt kell a korongot minél többször minél távolabb dobni, és a kutyának a levegőben elkapva visszahozni.

A másik ágazat a freestyle. Itt meghatározott idő alatt kell különféle akrobatikus elemeket bemutatni zenei aláfestéssel, mint egy tánc, vagy műkorcsolya kűrben.
A frisbee varázsa abban rejlik, hogy bármilyen kutyával játszható, aki szeret futni, ugrálni, és a pár perces játéktól a versenyig a kutyának mindig csak egy kellemes élmény a gazdájával együtt töltött idő.

Egész Európában dinamikusan fejlődik a sport, hazánkban 2007 óta van jelen szervezett keretek között.

Rendkívül látványos, igazi közönség szórakoztató sport, versenyzőink rendszeresen kapnak meghívást különféle tv-műsorokba, ahol szabadidővel, mozgással, sporttal kapcsolatos témákkal foglalkoznak.

A magyar versenyzők a nemzetközi porondon is szép sikereket érnek el, minden nemzetközi verseny élmezőnyében ott vannak, számos Európa Bajnoki, és más, sőt Világcsúcstartó címet is magyar sportoló visel.

További információk: Flydogs Hungary

{gallery}frisbee{/gallery}

Partnereink

Honlapunk a NEA támogatásával valósult meg.