Get Adobe Flash player

Bikejöring - kutyás terepkerékpározás

 
A jöring húzást jelent. A bike közismerten a kerékpár. Ha összerakjuk a két szót már megvan a sportág lényege. Egy kutya a kerékpár előtt futva húzza a gazdit.
A sportág alapvetően terepkerékpározó sport, kutyások számára. E sportágban ugyanis a kutya és az ember halad a kijelölt versenypályán egy szárral összekötve. A feladat: minél hamarabb megtenni együtt a versenytávot. Ennek érdekében nem szabad hagyni, hogy csak a kutya húzza végig a kerékpárost, hanem segíteni kell a kutyának azzal, hogy a kerékpáros teker. Ha jó kondiban van a gazdi és a kutya is, akkor élvezetes igazán a tempó.
A szabályok egyszerűek: a kutyának kell elől futni (legalább a pálya 95%-án) a gazdának utána, közöttük pedig egy póráznak kell feszülni, amely egyik végén a gazda kerékpárján a másik végén pedig a kutya hámján csatlakozik. A sebességet a versenyzőpáros (kutya és gazdi) együttes teljesítménye határozza meg. A kanyarokat a balra - vagy jobbra, parancsszavakra kell az ebnek teljesíteni.

A felszerelés

Először is kell egy kerékpár. Lehetőleg olyan legyen amivel terepen is lehet menni anélkül, hogy széthullana vagy összetörne, mert ugye ez egy terep sport.
A kutyára kell egy húzó hám, amit több kutyás boltban is meg lehet venni, de az a biztos, ha szakembertől vásárolunk. Itt arra gondolok, hogy olyantól, aki járatos a kutyás húzó sportok területén. Mert készítenek húzó hám néven olyan dolgokat is ami húzásra alkalmatlan. Az alkalmas hámok között is van több fajta.
Kell egy rugalmas húzó szár a kerékpár és a kutya hámja közé. Ez kb. 2 méter hosszú, és attól rugalmas, hogy van benne egy gumis darab, hogy elnyelje a hirtelen rántásokat.
A kényelmünk érdekében érdemes használni még egy rugós szerkezetet ami eltartja az első keréktől a húzó szárat, ha az belazulna.

Kapcsolat: Magyar Canicross SE - www.canicross.hu

{gallery}bikejoring{/gallery}

Partnereink

Honlapunk a NEA támogatásával valósult meg.